De overeenkomst tussen het leasen en huren van voertuigen is dat je in beide gevallen betaalt voor het recht om een auto van iemand anders te gebruiken. Dat is echter waar de overeenkomsten voor een groot deel eindigen tussen deze twee contracten. Geleasede en gehuurde voertuigen zijn zeer verschillende financiële regelingen met verschillende soorten verplichtingen en gebruik verwachtingen van de kant van de bestuurder. Zo zou een goedkope huurauto ineens een hele dure leaseauto kunnen zijn, maar andersom kan dit ook het geval zijn. Hieronder kun je de belangrijkste verschillen tussen huurauto’s en leaseauto’s vinden.
Type aanbieder
Leaseauto’s zijn normaal gesproken afkomstig van autodealers, terwijl gehuurde voertuigen over het algemeen afkomstig zijn van autoverhuurbedrijven in zelfstandige winkels of op luchthavens, zoals op Schiphol in Amsterdam. De dealers die leaseauto’s aanbieden, verkopen dezelfde auto’s ook op de ouderwetse manier. De leaseovereenkomst is dus eigenlijk een alternatief voor een traditioneel gefinancierde aankoop, je koopt het voertuig dan dus in één keer. Verhuurbedrijven bezitten voertuigen uitsluitend om ze als inkomen aan anderen te verhuren. Verhuurdiensten zijn handig wanneer je op vakantie vliegt naar je land van bestemming of wanneer je primaire voertuig in de garage staat voor reparaties of onderhoud.
Gebruiksduur
Een groot verschil tussen het leasen en huren van voertuigen is de gebruiksduur. Het leasen van een auto is een verbintenis voor de langere termijn waarbij je de auto gebruikt als een gewone auto voor persoonlijk gebruik. Net als bij het kopen van een auto en het krijgen van een lening betaal je de lease totdat je het voertuig wilt kopen of een andere auto wilt leasen. Gehuurde voertuigen hebben over het algemeen een veel nauwere verbintenis, sommige mensen huren het bijvoorbeeld voor een week of twee als ze op vakantie zijn, maar kortere huurperiodes van één of twee dagen zijn ook gebruikelijk.
Voertuigbezit
Bij het leasen van een auto hoort normaliter de mogelijkheid van eigendom aan het einde van de leaseperiode. De financiële voorwaarden zijn net even anders dan wanneer je geld leent om de auto vooraf te betalen. Normaal gesproken wordt dit een lease-to-own-deal genoemd, je kiest er hierbij voor om te stoppen met het betalen van de lease of genoeg te betalen om de auto in de loop van de tijd te bezitten. Huurauto’s hebben geen potentieel voor eigendom, je betaalt hierbij dus gewoon een vergoeding om de auto gedurende een bepaalde periode te gebruiken.
Verzekering
Een verzekering voor een leaseauto is over het algemeen vereist, terwijl een verzekering voor een huurauto normaal gesproken optioneel is. In de meeste landen moet je minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten voor elk voertuig dat je bestuurt. Dealers die auto’s leasen, vereisen echter meestal dat je kiest voor volledige dekking, ook wel allrisk genoemd. Dit is dus een verzekering inclusief schade door aanrijdingen en andere uitgebreide voordelen, om de waarde van de auto zo optimaal te beschermen. Het zou overigens kunnen dat de verzekering van de huurauto opgenomen wordt in het contract, hier betaal je dus voor terwijl je het niet zelf hoeft af te sluiten.
Aanbod
Als je ervoor kiest om een auto te leasen dan zul je bovendien een veel groter aanbod hebben waaruit je kunt kiezen. Sterker nog, bij een leasecontract kun je helemaal zelf bepalen welke auto je wilt. Heb je een favoriet model van bijvoorbeeld Volkswagen of Tesla? Het is via privé of zakelijke lease mogelijk om hier in te rijden. Bij het huren van een vierwieler zou dit ook kunnen, alleen is dit niet altijd mogelijk. Het hangt namelijk echt van het huidige aanbod af uit welke auto’s je kunt kiezen.