Het is een nieuwe trend, de Instagram musea. Plekken waar je prachtige plaatjes kan schieten voor jouw social media-kanalen. Instagrammers promoten hier hun producten en Tiktokkers maken hier de tofste filmpjes. Maar eigenlijk zijn deze museums leuk voor iedereen die eens wat anders wil zien dan schilderijen en beelden. Een alternatieve en interactieve kunsttour. Jesper en ik (Regina) hebben een kijkje genomen bij het grootste interactieve Instagram-museum van Europa: The Upside Down Amsterdam.

Wat is een Instagram-museum?
Het Instagram-museum is een trend van de laatste jaren. Dit komt natuurlijk vooral door de rol die social media zijn gaan spelen in ons leven. We proberen onszelf altijd op ons mooist te presenteren op de foto met een unieke achtergrond. Daarna kunnen we er ook nog wel een uurtje bewerken achteraan plakken. Bij een Instagram-museum is dat niet meer nodig. Deze heeft meerdere kamers met elk een ander decor. En dan hebben we het niet over een simpele ruimte met een muurschildering. Zwembaden gevuld met lichtgevende plasticballen, spiegelruimtes, nachtclubs, trampolines, noem het maar op. Je kan hier je fantasie de vrije loop laten gaan en het is ook nog eens leuker dan simpelweg op een bruggetje in Amsterdam poseren. Instagram-musea zorgen ervoor dat bezoekers op een creatieve, leuke en makkelijke manier de mooiste foto’s kunnen maken. Of dit nou voor een social media-pagina is of voor in een plakboek.

Toen wij een filmpje zagen over Het Upside Down Museum waren we gelijk enthousiast. Het Upside Down Museum is een initiatief van influencer Anna Nooshin. Het is het grootste interactieve Instagram-museum van Europa, met 25 kamers en een tentoonstellingsruimte van 1500m². Dit museum probeert echter toch wat van de Nederlandse cultuur te laten zien. Dan hebben we het niet over klompen, molens en grachten. Nederland brengt namelijk al jaren de beste dj’s van de wereld groot en ons land ligt bijvoorbeeld onder de zeespiegel. Dit geeft het museum leuk weer met ‘’onderwaterruimtes’’ en nachtclubs. Daarnaast vond het Upside Down het belangrijk om onze normen en waarden over te brengen, zoals diversiteit en sociale betrokkenheid. Ook dit hebben zij creatief vormgegeven. Ten slotte heeft het museum als doel om de bezoekers te inspireren en hun te laten creëren.
Ons bezoek aan Het Upside Down Museum
Tijdens ons bezoek was het gelukkig niet heel druk in het museum. We hoefden niet in een rij te staan en we werden goed ontvangen. Door het beperkt aantal bezoekers kreeg je in alle ruimtes de tijd om te doen wat je wilde. Alle spullen kan je in een kluisje doen, zodat je niet continu je jas en tas hoeft mee te slepen. We konden een ‘’aankomstfoto’’ maken en kregen deze geprint mee als leuk aandenken. Daarna kon de tour beginnen. Eén van de eerste ruimtes was de ‘’royalroom’’. In deze koninklijke ruimte kom je erachter waar het museum zijn naam aan te danken heeft. Met de QR-code op jouw ticket kan je in deze ruimte een foto laten maken. Deze foto is echter ‘’Upside Down’’, het lijkt of je aan het plafond hangt.
Al snel kom je terecht in de ‘’onderwaterruimte’’. Hier zijn de wanden omgeven door spiegels en de kamer is donker. De verlichte kwallen die aan het plafond hangen en de spiegels die ze weerkaatsen maken de ruimte sprookjesachtig. Vanuit hier loop je het speelparadijs in. Hier hebben we de meeste tijd doorgebracht. Met een schommelbank, een trampoline, winterdecoratie, een designerpashok en een reuze kauwgomautomaat viel hier genoeg te beleven. Mijn persoonlijke favoriet was echter het enorme zwembad. Dit was niet zomaar een zwembad, maar een bak gevuld met lichtgevende plasticballen die continu van kleur veranderden. Naast het zwembad lag een podium met een microfoon en regenboogwand en aan de andere kant kon je mooie foto’s maken bij een groene wand met de tekst ‘’it’s not easy being green’’ op de achtergrond.

Vervolgens liepen we door de ‘’Magnum Ruby’’ kamer naar de andere Upside Down kamer, waar werken van bekende Nederlandse kunstenaar ondersteboven tentoongesteld werden. Daarna deden we de deur open van de ‘’nachtclub’’. Nederland staat bekend om zijn dj’s en het bruisende nachtleven en dat was hier duidelijk te zien. We passeerden het omgekeerde voetbalveld en we maakten een paar foto’s bij het levende Piet Mondriaan schilderij. Via het ingewikkelde spiegeldoolhof kwamen we uit bij de ‘’Forgotten Children’’ kamer. Deze kamer laat zien dat het museum deze stichting steunt. Hier staan we even stil bij het feit dat niet alle kinderen het makkelijk hebben, maar dat het recht om te spelen voor iedereen hoort te zijn. Via de discohal lopen we naar de laatste ruimte, de ‘’graffitikamer’’, waar je ook nog even wat plaatjes schieten.

Eenmaal terug in de aankomsthal kunnen we de QR-code foto’s bekijken die we in een aantal ruimtes konden maken. Deze krijg je opgestuurd en kon je hier eventueel uitprinten. Bij het restaurant kan je nog even een snack halen voor onderweg en in de giftshop kan je een aandenken kopen. De vele fantastische foto’s die wij hebben kunnen maken waren echter al aandenken genoeg. Ons bezoek aan het Upside Down Museum was een fantastische ervaring. Niet alleen de foto’s zijn leuk, maar ook het proces en de oogverblindende ruimtes maakten deze tour compleet. Wij zouden hier zeker nog een keer terug willen komen.
Bestel hier je tickets voor The Upside Down Amsterdam
Voor meer tips: ontdek hier onze pagina over Amsterdam!