Vakantie in Nedersaksen

Nedersaksen Goslar

Nedersaksen: Goslar © Goslar marketing gmbh

Dichtbij op vakantie in Nedersaksen

Voor een vakantie in Duitsland hoef je niet ver weg te gaan. De deelstaat Nedersaksen grenst aan Nederland en is één van de grootste deelstaten in Duitsland.

De hoofdstad van Niedersachsen (in het Duits) is Hannover.  De stad werd in de tweede wereldoorlog verwoest dus veel oude monumenten zul je er niet tegenkomen. Toch is Hannover een heerlijke stad om te bezoeken. Hannover is een zalige winkelstad waar je niet uigekeken raakt. Bezoek er in elk geval de Ernst-August-Galerie met ruim 150 winkels.

Deze pagina over Nedersaksen laat je  kennis maken met een ideaal vakantiegebied lekker dichtbij en toch  bijzonder!

Tips voor de vakantie in Nedersaksen

Als je naar Nedersaksen op vakantie wilt dan zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt er zelf een mooi vakantiehuis huren. Er zijn ook diverse vakantieparken zoals van Roompot Vakantieparken of de parken Nordseeküste en Bispingerheide van Center Parcs.

Verder zijn er diverse reisorganisaties die aantrekkelijke autovakanties en busreizen naar Nedersaksen organiseren.

Dit zijn wat tips:

 1. TUI  (diverse opties)
 2. KRAS (busreis en fietsvakantie)
 3. Pharos Reizen ANWB

Aparte vermelden wij nog Aktivatours met fiets- en wandelvakanties in Duitsland.

Van Noordzee tot Elbe

Nedersaksen, of Niedersachsen in het Duits,  vind je grofweg in het noorden van Duitsland tussen de Noordzee en de Elbe.

Deze deelstaat grenst aan onze provincies Groningen, Drenthe en Overijssel en is een goede vakantiebestemming in een heel gevarieerd gebied. Lekker dichtbij Nederland en ideaal voor een korte- of langere vakantie.

In het noorden zijn de stranden aan de Noordzeekust een prima bestemming voor een vakantie met kinderen. Ook de 7 Waddeneilanden zijn een bijzonder leuk vakantiegebied. In het zuiden van Nedersaksen wordt de grens grotendeels bepaald door de rivier de Elbe.

Tussen Noordzee en Elbe ligt de zogenaamde Noord-Duitse laagvlakte die het grootste deel van Nedersaksen beslaat.  Overigens is Nedersaksen de enige Duitse deelstaat met zee,strand en middelgebergte.

Aan de rand van de Harz ligt bijvoorbeeld de prachtige middeleeuwse stad Goslar met een indrukwekkende stadskern en rijk verleden. Het hoogste punt van de Duitse hoogvlakte vind je op de Lüneburger Heide met circa 169 meter.

Voor een geslaagde vakantie met kinderen in Nedersaksen lees je dit artikel met 10 supertips

Actieve vakantie in Nedersaksen

Nedersaksen is een prachtig vakantiegebied dat je het best kunt ontdekken door de fiets te pakken of lekker te gaan wandelen. Je vindt er ruim 13.000 kilometer fietspaden en een ongekend aantal wandelpaden- en routes zoals de fraaie Weser-Radweg één van de populairste fietsroutes van Duitsland.

Tijdens je tochten door Nedersaksen zul je vaak verrast worden door leuke authentieke dorpen met vakwerkhuizen maar ook middeleeuwse stadjes met prachtige centra vragen er om om bezocht te worden. In de grotere steden is tijdens de tweede wereldoorlog veel verwoest maar juist daardoor hebben deze vaak uitgebreide centra waar het heerlijk is om te winkelen of om uit te gaan.

Liefhebbers van natuur, recreatie en actief bezig zijn kunnen hun hart ophalen bij ondermeer:

 • de Lüneburger Heide
 • stranden aan de Noordzeekust en op de Waddeneilanden
 • het Wesenbergland
 • de meren van Drümmer
 • Steinhuder Meer
 • Zwischenahner Meer

Verder zijn er talloze rivieren waarop je kunt kanoën. Er zijn ruim 6500 bevaarbare kilometers dus er is altijd wel een plekje waar je een kano kunt huren om heerlijk peddelend van het mooie landschap van Nedersaksen te genieten.

Kijk in elk geval ook even bij onze tips over fiets- en wandelvakanties in Duitsland

Bijzondere dorpen en stadjes

Qua cultuur moet je absoluut Celle en Goslar bezoeken!

Celle geeft je het gevoel alsof je in een sprookje bent beland. het oude centrum staat bol van de prachtige gerestaureerde vakwerkhuizen waarvan het Hoppener Haus de kroon spant. Dit 6 verdiepingen hoge huis staat bekend om zijn prachtige houtsnijwerk aan de gevel en is misschien wel het mooiste van heel Celle.

Bijzonder in de oude binnenstad zijn trouwens de lantaarnpalen. Ooit wel eens een pratende lantaarpaal ontmoet? In Celle gaat het je overkomen!  Ze reageren op bewegingen en vertellen dan historische feiten, anekdotes of voeren zelfs sketches met elkaar op. Heel bijzonder en kinderen weet niet wat hen overkomt!

Goslar heeft eveneens een zeer oude en prachtig gerenoveerd centrum. Dit is ook een van de mooiste plaasten van Nedersaksen. Schitterende vakwerkhuizen in een middeleeuwse stadskern. Tot 1988 was er nog een zilvermijn actief die ruim 1000 jaar dienst heeft gedaan.

Ooit was Goslar (tot 1253) de zetel van Duitse koningen en keizers. Ook de kerk heeft veel invloed in Goslar gehad. Het gevolg is een fraaie historische binnenstad die je niet snel meer zult vergeten. Goslar moet je gezien hebben!  In de directe omgeving kun je trouwens heerlijk wandelen over ruim 22 wandelpaden met een totale lengte van  circa 112 km.

 Andere niet te missen plaatsen zijn:

 • Braunschweig  is de stad van de wetenschap aan de rivier de Oker. Bekijk er de Dom of geniet aan de rivier
 • Hameln, bekend van de rattenvanger met kleurrijke huizen en een gezellig centrum
 • Hildesheim heeft misschien wel het mooiste marktplein van Europa en veel bezienswaardigheden
 • Göttingen, gezellige studentenstad met een rijke historie, mooi oud centrum en gezellig uitgaansleven
 • Lüneburg, is de stad van het zout met een rijk verleden, straatjes met kinderkopjes en pure gezelligheid
 • Oldenburg, een bruisende plaats met veel leuke winkels. Ontdek de omgeving op de fiets
 • Wolfenbüttel, unieke oude stad met honderden vakwerkhuizen, kleine straatjes en een bijzondere sfeer

Je kunt ook op de website van Nedersaksen kijken voor nog meer mooie plekjes

#Dichtbijtip » Last minutes Landal korting tot 35%


Korting Landal Greenparks

Landal Greenparks heeft voor 2019 weer prachtige aanbiedingen in de voorjaarsvakantie, meivakantie en zomer 2019. Boek op tijd omdat deze periodes erg populair zijn. De korting bij Landal loopt nu zelfs op tot tot 35%. Bekijk de actuele aanbiedingen