Stedentrip Maastricht

Maastricht: bourgondisch genieten

stedentrips

Tips voor een weekendje Maastricht

Maastricht is één van de oudste steden van Nederland en de mooie oude binnenstad laat je genieten van deze rijke historie. Deze stad is als geen ander.

Je waant je in het buitenland en door de pleinen en de oergezellige binnenstad is het een fantastische bestemming. Onze redacteur woont vlakbij Maastricht en zal uit de eerste hand de beste en leukste tips over Mestreech onthullen (lees ook zijn tips over de concerten van André Rieu op het Vrijthof)

Wil je een stedentrip naar Maastricht boeken?  Dan tippen wij onderstaande reisorganisaties:

Hotels in Maastricht

Maar je kunt naar Maastricht ook simpel je eigen stedentrip regelen.

In en rond de stad liggen veel goede hotels en met de trein is Maastricht perfect bereikbaar. Station Maastricht ligt op maar 1200 meter van het Vrijthof en de wandeling er naar toe is ook nog eens dwars door de leukste winkelstraten en straatjes.

Tip: Er zijn veel goede hotels in Maastricht maar ook in de omgeving.

Reserveer met een creditcard  via Booking.Com en betaal pas bij vertrek uit het hotel. Je hoeft dus niet aan te betalen en je reservering is gegarandeerd. Tip: Zoek je een bijzonder hotel? Kijk bij onze top 5  hotels van Maastricht

St Servatius

Ooit waren het de Romeinen die zich hier vestigden omdat er een doorwaadbare plaats in de rivier de Maas lag. Rond het jaar 380 zorgt St. Servatius er voor dat Maastricht de bisschopszetel wordt en na zijn overlijden wordt Maastricht een pelgrimsstad.

Ook de middeleuwen hebben in Maastricht hun sporen nagelaten evenals de latere jaren van 1700 tot heden. Dat maakt de stad ook zo boeiend. Het oude centrum en het moderne Ceramique vormen een mooi contrast. Genoeg te ontdekken dus!

Bekendste plein van Nederland

Het Vrijthof en omgeving worden bepaald door de prachtige basiliek van St.Servaas die hier sinds 1039 dominant aanwezig is. Bezoek absoluut de schatkamer van deze indrukwekkende Romaanse kerk. Er naast ligt de mooie Sint-Janskerk met de opvallende rode toren of bezoek eens het bijzondere Museum aan het Vrijthof dat in het Spaans Gouvernement is gevestigd.

Hier vind je ook het Theater aan het Vrijthof in het voormalige Generaalshuis uit 1805. Het Vrijthof is het hart van de stad en bruist van vroeg tot laat. Regelmatig worden er evenementen gehouden. Het Preuvenement in augustus is de oorsprong van tal van gelijksoortige evenementen die nu in Nederland en België worden gehouden.

Een weekend lang hapjes proeven in een oergezellige sfeer. In elk seizoen is er wel wat te beleven. Van de lokale kermis tot aan de optredens van André Rieu en in december staat het Vrijthof in het teken van kerst.

Eten en uitgaan

Het oergezellige Vrijthof, in het hartje van Maastricht, staat natuurlijk ook bekend om de vele terrassen en de cafe’s en restaurant. De bekendste is ongewtijfeld In den ouden Vogelstrys op de hoek van het Vrijthof en de Platielstraat. In dit café kun je binnen en op het terras menig gezellig uurtje doorbrengen.

Maar er is meer… Loop van het Vrijthof door de Platielstraat naar het kleine intieme Sint Amorsplein en je ontmoet de leukste café’s en restaurantjes.  s-Zomers is het heerlijk aan het Bassin waar je op de terrassen, rond de jachthaven bij de Maas, kunt genieten en naar de boten kunt kijken.

Twee keer per jaar staat Maastricht in het teken van Maastricht aan Tafel! een culinaire week waarin je bij meer dan 25 restaurants voor € 25,20 een 3-gangenmenu kunt nuttigen. De 20 cent gaat naar een goed doel. In 2014 was alweer de 10e editie van Maastricht aan Tafel!

Het Onze Lieve Vrouwenplein

Iets verder doorlopend kom je in een bijzonder stukje Maastricht.  Wandel door de prachtige Stokstraat weer richting  het Onze Lieve Vrouwenplein. Tot de jaren zestig was bij de Stokstraat de rosse buurt van Maastricht. Dat verleden ligt inmiddels ver weg want nu vind je hier chique winkels en ook weer leuke café’s en restaurants.

Op het Onze Lieve Vrouwenplein kun je in een gezellige sfeer genieten van deze fraaie omgeving hier vind je terrassen in de schaduw van de bomen op een unieke plek in Maastricht. Talloze eetcafe’s goede restaurants en leuke kroegjes maken dit tot een plek die je niet snel zult vergeten.

Bezoek ook gelijknamige Basiliek met de kapel Sterre der Zee. Onder het hotel Derlon kun je nog opgravingen bekijken van de oude stad uit circa 313.

Parkeren in Maastricht of met de trein?

Als je voor één of meer dagen naar Maastricht gaat kun je natuurlijk met de auto.

Er zijn veel parkeergarages maar houdt er rekening mee dat de prijzen niet laag zijn! Onze tip is dan ook om met de trein naar Maastricht te gaan. Het station ligt op looptafstand van het centrum. Je loopt door het gezellige Wijck richting de Maas.

Het Maastricht tussen Maas en station heeft zich trouwens de laatste jaren ontwikkeld tot een bijzonder aantrekkelijk gebied met leuke winkels en uitgaans gelegenheden. Dit stukje Maastricht moet je absoluut niet overslaan!

Tips:

Je kunt een bezoek aan Maastricht ook mooi combineren met het fraaie Limburgse Heuvelland.

Op de site van de VVV Maastricht vind je alle informatie over lokale evenementen.

#Dichtbijtip » Last minutes Landal korting tot 35%


Korting Landal Greenparks

Landal Greenparks heeft voor 2019 weer prachtige aanbiedingen in de voorjaarsvakantie, meivakantie en zomer 2019. Boek op tijd omdat deze periodes erg populair zijn. De korting bij Landal loopt nu zelfs op tot tot 35%. Bekijk de actuele aanbiedingen